LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pozițiile rusești din spatele Bakhmutului ar putea fi vulnerabile la contraatacuri.O nouă tactică de utilizare a dronelor folosite de ucrainieni

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pozițiile rusești din spatele Bakhmutului ar putea fi vulnerabile la contraatacuri.O nouă tactică de utilizare a dronelor folosite de ucrainieni

Atacul asupra rezervoarelor de combustibil din Sevastopol evidențiază eficiența utilizării dronelor low-cost pentru atacuri în roi și subliniază necesitatea ca forțele ruse să satureze spațiul aerian din Crimeea cu mai multe sisteme de apărare aeriană.

Atac cu drone asupra portului Sevastopol. Foto: Twitter

UPDATE 06.10Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a amenințat că va retrage forțele Wagner din Bakhmut dacă nu primește mai multe muniții de la armata rusă. Prigojin a declarat într-un interviu cu un blogger afiliat la Kremlin, pe 29 aprilie, că mercenarii Wagner vor continua să lupte în Bakhmut, dar vor trebui să „se retragă într-o manieră organizată sau să rămână și să moară” dacă situația nu se îmbunătățește imediat. Prigojin a declarat că Wagner are nevoie de aproximativ 80.000 de obuze pe zi - alocația sa anterioară înainte de aparentele eforturi ale Ministerului rus al Apărării (MOD) de a reduce influența grupului Wagner. Prigojin a adăugat că Wagner primește doar 800 din cele 4.000 de obuze pe zi pe care le solicită în prezent. Prigojin a susținut că Wagner și comandantul adjunct al forțelor ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, au elaborat un plan de „măcinare” a forțelor ucrainene din Bakhmut, care a privat Ucraina de inițiativa sa pe câmpul de luptă. Mențiunea lui Prigojin despre Surovikin este probabil o încercare de a se afilia în mod public cu Surovikin, deoarece favorurile președintelui rus Vladimir Putin par să se îndepărteze de rețeaua șefului general al armatei ruse, generalul Valery Gerasimov. Prigojin încearcă probabil să recâștige accesul la mai multe muniții, deoarece Putin poate remania din nou conducerea militară rusă într-un mod care îl poate favoriza pe Prigojin.

UPDATE 05.44 Prigojin și-a continuat eforturile de a convinge Kremlinul să treacă în defensivă în estul Ucrainei. Prigojin a susținut că începutul contraofensivei ucrainene ar putea avea loc înainte de 15 mai, dar că armata rusă nu se grăbește să se pregătească pentru a respinge atacurile. Amenințarea lui Prigojin de a se retrage din Bakhmut poate indica, de asemenea, că Prigojin se teme că pozițiile rusești din spatele Bakhmutului sunt vulnerabile la contraatacuri.

UPDATE 05.17 Prigojin a oferit un post de prim-adjunct al comandantului forțelor Wagner fostului ministru adjunct rus al apărării pentru logistică, colonelul general Mihail Mizintsev, care ar fi fost demis din funcția sa pe 27 aprilie. Prigojin a susținut că, pe 29 aprilie, consiliul comandanților Wagner a decis să-i ofere lui Mizintsev un post de comandant adjunct sub coducerea lui Dmitri Utkin. Prigojin a declarat, de asemenea, în interviu că Mizintsev a operat pe linia frontului și a fost concediat pentru incoruptibilitatea sa. Bloggeri ruși au susținut anterior că demiterea lui Mizintsev ar fi putut rezulta din lipsa de provizii a Flotei Ruse de Nord, dezvăluită de către Comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse, Mikhail Teplinsky, afiliat Wagner. Afilierea lui Mizintsev cu Wagner este neclară în acest moment. Este posibil ca atragerea lui să fi fost o încercare de a îmbunătăți aprovizionarea cu miniție și echipamente pentru forțele din cadrul sau afiliate la comanda lui Teplinsky - cum ar fi forțele Wagner. Anterior, Prigojin a oferit în batjocură poziții de comandă unor figuri pe care le displace, cum ar fi fostul ofițer rus Igor Girkin, iar oferta lui Prigojin ar fi putut fi și o încercare de a-l umili pe Mizintsev. Surse ruse neconfirmate au susținut că Teplinsky și-a asumat funcția de comandant adjunct al forțelor ruse din Ucraina, iar demiterea lui Mizintsev, dacă s-a produs, sugerează că Teplinsky l-a influențat pe Putin, ceea ce îi permite să influențeze decizii privind schimbările de la comandă.

UPDATE 04.40 Forțele ucrainene au atacat probabil o instalație de depozitare a petrolului din Sevastopol, cu un val de UAV-uri Mugin-5 pe 29 aprilie. Imaginile postate pe 29 aprilie arată un incendiu mare la o instalație de depozitare a petrolului din Golful Kozacha pe 29 aprilie. Guvernatorul forțelor de ocupație al Sevastopolului, Mihail Razvozhaev a declarat pe 29 aprilie că un UAV ucrainean a lovit un rezervor de petrol în apropierea golfului Kozacha și a provocat un incendiu de peste 1.000 de metri pătrați. Un important blogger rus din Sevastopol a raportat că două UAV-uri ucrainene au distrus patru rezervoare de combustibil. Un alt blogger militar rus a raportat că cel puțin 10 drone ucrainene Mugin-5 au condus atacul de la aerodromul Shkolny din Odesa și că o combinație de război electronic, arme de calibru mic și sisteme de apărare aeriană Pantsir-S1 a doborât majoritatea UAV-urilor la apropierea țintei lor. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a declarat că atacul nu a avut ca rezultat victime. Ucraina nu și-a asumat în mod oficial atacul. Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a susținut că atacul a distrus 10 rezervoare de petrol cu o capacitate totală de 40.000 de tone de combustibil și că acel combustibil distrus a fost destinat utilizării de către flota Mării Negre. Acest oficial a insinuat, de asemenea, că atacul a fost o răzbunare pentru atacul rusesc cu rachete împotriva orașului Uman pe 28 aprilie. Unii utilizatori ai rețelelor sociale au remarcat că principalul depozit de combustibil al Flotei Mării Negre se află într-o locație diferită, la capătul de est al golfului Sevastopol. Razvozhaev a susținut că incendiul nu va afecta aprovizionarea cu combustibil în Sevastopol, deoarece rezervele distruse nu au fost folosite pentru alimentarea benzinăriilor. Unii bloggeri au susținut că acest atac evidențiază eficiența utilizării dronelor low-cost pentru atacuri în roi și subliniază necesitatea ca forțele ruse să satureze spațiul aerian din Crimeea cu mai multe sisteme de apărare aeriană.

UPDATE 04.15 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate pe linia Svatove-Kreminna pe 29 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes către Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) și la sud de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în direcțiile Terny și Nevske (ambele la 16-18 km vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebrianka (11 km sud de Kreminna).

image

UPDATE 03.58 Forțele ucrainene continuă să vizeze zonele din spatele liniilor rusești din regiunea Lugansk. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit Bryanka (9 km vest de Alchevsk pe autostrada T0504) cu patru rachete HIMARS pe 29 aprilie.

UPDATE 03.46 Forțele ruse au înregistrat câștiguri limitate în Bakhmut pe 29 aprilie. Imaginile geolocalizate publicate pe 29 aprilie au indicat un avans limitat al Rusiei în sud-vestul și nord-vestul Bakhmut. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au avansat în nord-vestul Bakhmut și au capturat Colegiul Medical Bakhmut din centrul Bakhmut și Colegiul Industrial Bakhmut din sudul Bakhmut. Un blogger a susținut că forțele ruse controlează 92% din Bakhmut și au condus atacuri la sol în apropierea drumului prin Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și lângă Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut), Bohdanivka și Ivanivske (5 km vest de Bakhmut). Un alt blogger a susținut că forțele Wagner au ajuns pe autostrada T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut și au făcut progrese limitate în sudul Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să efectueze atacuri la sol în Bakhmut și au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut), Chasiv Yar (9 km vest de Bakhmut) și Predtechyne (12 km sud-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ucrainene au încă acces la rutele logistice către Bakhmut, negând afirmațiile Rusiei că forțele ruse controlează rutele către Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să deblocheze autostrada E40 spre Krasna Hora (6 km nord de Bakhmut).

image

UPDATE 03.13Forțele ruse au efectuat atacuri la sol de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk pe 29 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Avdiivka, Sieverne (5 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Marinka (27 km) sud-vest de Avdiivka) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de autostrada H20 la vest de Novobakhmutivka (12 km nord de Avdiivka) și lângă Krasnohorivka (9 km nord de Avdiivka) și Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka). Imaginile publicate pe 29 aprilie arată elemente ale Regimentului 1454 de infanterie motorizată, Brigăzii 9 și Brigăzii 14 „Kalmius” (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk (DNR)) care operează în apropiere de Avdiivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au refuzat din ce în ce mai mult să lupte în direcția Marinka din cauza: pierderilor semnificative de forță de luptă, lipsei aprovizionării la timp cu muniție, lipsei echipamentului individual de protecție și ordinelor de a efectua operațiuni de asalt fără echipament greu sau sprijin de artilerie.

image

UPDATE 02.49 Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive în vestul regiunii Donețk pe 29 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au efectuat atacuri la sol în direcția Shakhtarske. Filmările publicate pe 29 aprilie arată că formațiunea tactică de luptă operațională „Kaskad” (un element DNR) operează în apropiere de Vuheldar.

UPDATE 02.32 Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au efectuat o lovitură cu rachete pe mare împotriva postului de comandă al Grupului de forțe Ucrainean Kherson în seara zilei de 28 aprilie. Postul de știri afiliat statului rus, RIA Novosti a publicat imagini video pe 29 aprilie a unei nave rusești a Flotei Mării Negre care lansează rachete Kaliber, se presupune, împotriva postului de comandă ucrainean. Oficialii ucraineni nu au comentat informația rusă. Forțele ruse au continuat să efectueze focuri de rutină pe linia frontului de la vest de Hulyaipole și în regiunea Herson pe 29 aprilie. Un blogger rus a postat filmări pe 29 aprilie cu forțele ruse lovind pozițiile ucrainene de lângă Hulyaipole cu un sistem de artilerie termobaric TOS-1A ISW continuă să evalueze că alocarea acestui bun militar la nivel de district nu va oferi forțelor ruse un avantaj decisiv pe câmpul de luptă.

image

UPDATE 02.09 Forțele ucrainene continuă să vizeze mijloacele militare rusești din zonele din spatele liniei frontului din sudul Ucrainei. O sursă rusă a susținut pe 29 aprilie că forțele ucrainene au efectuat o lovitură HIMARS împotriva postului de comandă al Diviziei 19 de infanterie motorizată ruse (Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) la 20 km de linia frontului, iar imaginile geolocalizate arată urmările unui HIMARS. lovitură lângă Tavriia, regiunea Zaporijia (la 14 km nord-vest de Tokmak și la 20 km de linia frontului actual).

image png

UPDATE 01.52 Autoritățile ruse continuă să consolideze controlul fizic asupra centralei nucleare Zaporijia (ZNPP). Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat pe 28 aprilie că 3.000 de angajați de la ZNPP au contracte cu operatorul de stat rus de energie nucleară Rosatom și alți 1.000 de angajați au contracte în așteptare cu Rosatom. Grossi a declarat că 1.000 de angajați lucrează în cadrul operatorului de energie nucleară de stat ucrainean Energoatom. Grossi a mai declarat că operatorii nespecificați ai centralei, probabil operatori ruși, lucrează la refacerea liniilor electrice între ZNPP și teritoriul ocupat de Rusia și Centrala Termoelectrică Zaporijia (ZTPP). Rusia urmărește probabil să stabilească legitimitatea ca singurul operator capabil al ZNPP, conducând reparațiile pe care Ucraina nu le poate efectua în timp ce Rusia ocupă ZNPP.

UPDATE 01.25 Ministerul rus al Apărării (MOD) continuă să urmărească măsuri pentru a accelera procesul de recrutare și a crește dificultatea sustragerii de la înrolare. Ministerul a lansat pe 29 aprilie un proiect de regulament care ar permite birourilor militare de înregistrare și înrolare să convoace recruți prin poștă certificată sau livrare electronică automată. De asemenea, proiectul ar interzice conscrișilor să părăsească Rusia din momentul în care primesc o citație și ar introduce restricții împotriva conscrișilor care nu se prezintă la birourile militare de înregistrare și înrolare în termen de 20 de zile de la data stabilită în citație. Aceste modificări urmează să intre în vigoare în august 2023.

UPDATE 01.11 Personalități naționaliste ruse au răspuns mandatului președintelui rus Vladimir Putin din 28 aprilie către oficialii ruși de a dezvolta industria internă a dronelor din Rusia. O figură jurnalistică rusă a declarat și o pereche de bloggeri de seamă au distribuit că efortul de a dezvolta industria rusă a dronelor este de așteptat într-un an. Mai mulți actori din domeniu au remarcat că industria rusă a dronelor rămâne în urmă și că o cantitate semnificativă de producători ruși va încerca probabil să înșele eforturile de producție și să profite de prioritizarea actuală a statului a dronelor pentru a livra produsele lor.

UPDATE 00.37 Autoritățile de ocupație ruse și oficialii zonei de frontieră au extins măsurile de securitate și eforturile de filtrare probabil din preocuparea pentru creșterea activității partizane în sprijinul unei potențiale contraofensive ucrainene. Statul Major ucrainean a declarat la 29 aprilie că autoritățile de ocupație ruse au intensificat măsurile de filtrare în regiunea Herson ocupată, au efectuat căutări în masă pentru telefoane cu cartele SIM ucrainene în sud-vestul Oblastului Herson și au crescut numărul de patrule și măsuri de contrainformații în Peninsula Kerci, Crimeea. Adjunctul administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a anunțat că autoritățile de ocupație au stabilit un punct de control în raionul Tokmak, regiunea Zaporijia începând cu 1 mai. Consilierul primar al orașului Mariupol ucrainean, Patro Andriușcenko, a declarat la 29 aprilie că autoritățile de ocupație ruse intensifică patrulările stradale și verificările aleatorii. Guvernatorul regiunii Pskov, Mihail Vedernikov, a declarat pe 29 aprilie că regiunea ar trebui „să fie pregătită pentru provocări” și nu va avea loc nicio paradă militară sau artificii în Ziua Victoriei, 9 mai. Primăria Belgorod a distribuit hărți pe 29 aprilie, arătând locațiile adăposturilor împotriva bombelor în apropierea zonelor de recreere populare, subliniind importanța cunoașterii locațiilor adăposturilor în pregătirea sărbătorilor din luna mai.

UPDATE 00.16 Autoritățile ruse discută și probabil vor continua cu modificarea legii marțiale rusești pentru a permite administrațiilor de ocupație din Ucraina să organizeze alegerile planificate pentru toamna anului 2023. Legea rusă actuală interzice zonelor sub legea marțială – care este în vigoare în teritoriile ucrainene anexate – să organizeze alegeri. Duma de Stat a adoptat deja o altă legislație care prevede proceduri pentru alegerile în teritoriile anexate și patru amendamente constituționale care stabilesc datele alegerilor în teritoriile anexate, totuși, pentru a doua duminică a lunii septembrie. Autoritățile ruse speră probabil să elimine politicile contradictorii și să susțină un sistem electoral fals pentru a legitima controlul rus în zonele ocupate.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși continuă să justifice invazia și ocuparea Ucrainei de către Rusia ca răspuns la „persecuția religioasă” din Ucraina. Adjunctul administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut pe 28 aprilie că persoane nespecificate din regiunea Zaporijia, deținută de Ucraina, au început o petiție pentru a interzice „Biserica ortodoxă ucraineană canonică” din Zaporijia și au obținut numărul necesar de voturi pentru a avansa petiția într-o singură zi. Rogov a declarat în mod fals că petiția se referă la interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, întrucât petiția propriu-zisă cere autorităților din Zaporijia să ia o decizie cu privire la rezilierea tuturor contractelor încheiate între structurile oficiale ale orașului Zaporijia și Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UOC). Rogov a declarat înșelător că proiectul de lege se referea la „Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică” pentru a prezenta petiția ca o mișcare împotriva credinței ortodoxe. Rogov a ascuns faptul că petiția se referă la UOC, elementul subordonat al Bisericii Ortodoxe Ruse controlate de Kremlin din Ucraina, care a oferit sprijin material pentru invazia ilegală a Crimeei și a Ucrainei de Est de către Rusia în 2014. Petiția nu se referă la Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), care a câștigat autocefalia (independența) în 2019 și pe care UOC refuză să o recunoască. Între timp, autoritățile ruse de ocupație elimină probabil în mod sistematic bisericile OCU din Ucraina ocupată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”